Кошик
15 відгуків
Интернет магазин "EcoSauna"
+380 (63) 924-63-33
Кошик

Гімалайська сіль: види, застосування, корисні властивості

Сьогодні гімалайська сіль знаходиться на піку світової популярності. Інтерес до цього продукту можна назвати феноменальним, тому що її колір, смак, властивості широко обговорюються в багатьох країнах, викликають шквал вражень і полярних думок. Що пишуть зарубіжні видавництва про неї:

  • Гімалайська сіль — користь для здоров'я або маркетинговий обман?» (Німеччина)
  • «Соляна лампа — це афера?» (США)
  • «Чому я думаю, що рожева сіль Гімалаїв — супер сіль у світі» (Великобританія)
  • «Революційне харчування з гімалайської сіллю» (Франція).
  • Австрійські вчені детально вивчають корисні властивості гімалайської солі і попереджають: з вами відбудуться неймовірні речі, якщо ви замініть звичайну і звичайну кухонну сіль на гімалайську. Досвідченим шляхом дослідники виявили, що сон став міцнішим, з'явилося більше енергії, менше вірусних захворювань, зміцнюються нігті, не випадають волосся.
  • Ченці Тибету застосовують гімалайську сіль в біоенергетиці.
  • Хіміки називали цю сіль дорогоцінним скарбом.
  • У всіх країнах дивовижна сіль використовують у лікувальних цілях.
  • Аюрведа називає її корисною і найкращою сіллю.

Гімалайська рожева сіль. Що це?

  1. Назва кам'яної солі чорного і рожевого кольору і його відтінків) з Пакистану, прижилася на початку нашого століття. Гімалайська сіль видобувається в Khewra — соляній шахті, що знаходиться в 300 км від Гімалаїв (тому так і називається). Це друга в світі шахта за розмірами.
  2. Кристалічна чиста сіль, яка утворилася ще в Юрський період. У зв'язку з вулканічними процесами, на стику двох континентів — Індія і Євразія, утворилися гори Гімалаї. На висоті 3000 метрів, сіль поступово осаживалась і накопичувалася.
  3. Сіль з Гімалаїв — абсолютно чиста, вільна від сторонніх домішок, що видобувається ручним способом. Володіє ароматом і солодко-солоним смаком.

Чиста, кришталева, не рафінована, не містить жодних домішок, ця сіль здатна поліпшити здоров'я людини багато: відновить зір, прибере інфекції, підвищить лібідо і принесе ще багато іншої користі. Гімалайська сіль відрізняється 100% біологічну засвоюваність. З усіх видів солі містить найменше натрій хлорид. Володіє рожевим кольором, оскільки містить багато заліза та інших мінералів. Володіючи м'яким ароматом і солодко-солоним смаком, додає їжі пікантність і вишуканість.

Види солі

  1. Кам'яна сіль. Видобувається в шахтах, кар'єрах, з-під землі. Містить домішки піску, землі, залишилися компоненти від вибухівки. Щоб вони не затримувалися в органах, тканинах і суглобах, її піддають хімічній обробці з додаванням емульгаторів. Ця сіль вважається шкідливою.
  2. Сіль екстра. Категорія перша і друга. Характеризується ідеальним білим кольором і дрібним помелом. Щоб отримати такий колір, її довго відварюють і вибілюють. Жодних домішок після такої процедури не містить, як не містить вже і корисних мікроелементів. Категорії відрізняються тільки часом варіння і ступенем очищення.
  3. Йодована сіль. Це замінник кам'яної солі, йодом збагачується штучно, який під час приготування їжі під впливом температури зникає.
  4. Морська сіль. Отримують випаровуючи морську воду. Містить 98% натрію хлориду та 2% корисних мінералів. При виготовленні використовують емульгатор (силікат кальцію).
  5. «Рожева сіль» з Австралії, Болівії, Непалу, Польщі, Перу, Чилі, США. Не впливає на запах і смак їжі. Може доставити тільки естетичне задоволення своїм кольором.
  6. «Садочная рожева сіль». З давніх часів привозиться з Криму. Випаровується з морської води. Рожевий колір сіль придбала завдяки мікроводорості Dunaliella Sallina, здатної жити в морській воді і містить натуральні каротиноїди. 100% натуральний продукт.
  7. «Гімалайська Сіль». Витримує всі світові стандарти якості. Містить всі мікроелементи ще з часів стародавнього океану (за оцінками вчених, їх у цій солі міститься до 92 мікроелементів. Для порівняння — у звичайної білої харчової солі мікроелементи складають всього 2%).
  8. Гімалайська сіль чорна (калу намак, санчал). Природна вулканічна кам'яна сіль має свій унікальний склад мінералів і колір. Її часто плутають з рожевою гімалайської з-за загальної природи і виникнення. Кристали солі мають брудний рожевий колір, який змінюється на темний при намоканні. Має насичений сірководнем запах, що нагадує тухле яйце, зникає при нагріванні. Сіль дуже подобається вегитарианцам, т. к. імітує яєчний жовток в стравах. Індуси цю сіль додають у численні набори спецій і в "райту" — національне блюдо, що складається з йогурту і огірків
  9. Чорна гімалайська сіль. Є так само лікувальної: допомагає при набряках, метеоризмі, печії. Незалежно від кольору, сіль використовується, як і звичайна кухонна. Чорна сіль, розчиняючись у воді і з'єднуючись з іншими продуктами (в гарячих стравах), робить їжу більш насиченою і калорійною. Передає їжі свій «букет» легкого аромату, солодкувато-солонуватий смак і склад, багатий мікроелементами. Гімалайська сіль покращує смак, травлення. Як інші солі, не викликає відчуття печіння.

Гімалайська сіль. Як відрізнити підробку?

  • Не вся рожева сіль є корисною, тобто гімалайської. Купуйте сіль тільки з країн її видобування: Пакистану, Непалу, Індії.
  • Купіть пробний зразок і розчиніть його у воді. Закрийте пластиковою кришкою банку і дайте настоятися 24 години.
  • Перевіряйте склад солі. Написи на упаковках Гімалайської солі не містять жодних абревіатур (Е-535, Е-538) та інших добавок.

Користь гімалайської солі

Гімалайська рожева сіль має абсолютну біологічну засвоюваність (100%), потрапляє в клітини організму у первісному вигляді. Регулярне використання насичує організм всіма необхідними мікроелементами і мінералами.

  • покращує циркуляцію крові;
  • знижує тиск;
  • проводить детоксикацію організму, виводить важкі метали;
  • балансує електроліти;
  • позбавляє від артриту, псоріазу, грипу, герпесу та ін;
  • чистить організм від шлаків;
  • сприяє омолодженню всього організму;
  • врівноважує психологічний стан;
  • підтримує роботу щитовидної залози багатим вмістом йоду;

Унікальні очищаючі властивості. Ніяка інша сіль не володіє такою здатністю — «витягати» з епідермісу токсини. Завдяки рожевої гімалайської солі, люди отримали можливість уникнути проблем з шкірою, прибрати запалення, лікувати псоріаз.

Склад і харчова цінність гімалайської солі

Незаперечним фактом, що привернуло увагу до продукту, стала інформація про унікальному складі гімалайської солі, в корені відрізняється від інших солей. Насамперед — це вміст хлориду натрію: у кухонної солі — до 98%, в гімалайської — 15 - 20%. Завдяки низькому вмісту речовини, вода в організмі не затримується, не утворюються відкладення солей. Єдина сіль — це гімалайська, рожева і чорна, містить максимальну кількість мікроелементів і натуральних мінеральних сполук (більше 90). В складі міститься залізо, калій, мідь, марганець, кальцій, йод та ін, що збереглися у природному формі і так необхідні організму.

Застосування гімалайської солі

  • Розчин солі використовується всередину для насичення організму корисними речовинами.
  • Сольові ванни лікують суглоби, ревматизм, поліартрит, остеохондроз, активізують метаболізм, збагачуючи шкіру мікро - і макро-елементами.
  • Знімає втому, заспокоює при неврозах, безсонні, знімає напругу в м'язах, піднімає настрій, підвищує працездатність.
  • У харчуванні легко і з користю замінює звичайну сіль.

Шкоди та протипоказання гімалайської солі

Не дивлячись на всі корисні властивості, гімалайська сіль — це все-таки сіль, що містить у своєму складі хлорид натрію (15-20%). Тому надмірне вживання завдасть шкоди організму. Потрібно бути обережними людям з підвищеною чутливістю або непереносимістю солі. При прийомі сольових ванн існує ряд протипоказань:

  • захворювання крові,
  • злоякісні пухлини,
  • тромбофлебіт,
  • ниркова недостатність,
  • вагітність.

Гімалайська сіль для сауни і лазні

Сольові процедури в саунах і лазнях проводяться для загального оздоровлення, і для схуднення. Цей вид солі досить швидко покращує обмін речовин, спалює надлишки жиру, очищає і тонізує шкіру, прибирає целюліт, заспокоює нервову систему. При цьому підвищуються функції травлення, стабілізується тиск, знімаються напади ниркової коліки.

Цінність використання гімалайської солі в сауні, лазні і навіть при прийомі ванн полягає в особливій активності мікроелементів та іонів мінералів, що містяться у великій кількості тільки в цьому вигляді солі. Повітря насичується корисними речовинами, під дією яких розпадаються неправильні молекулярні з'єднання: виліковується склероз, йдуть сольові відкладення, тиск врівноважується. Тільки гімалайська сіль здатна вилікувати хронічну втому [6].

Застосування гімалайської солі в кулінарії

Використання гімалайської солі під час приготування їжі, робить її набагато смачніше і корисніше. Вона подається в кращих ресторанах в якості прикраси або у вигляді тарілки для страви. Гімалайська сіль належить до виду кошерних продуктів, використовується в пост і при різних дієтах.

Вироби з гімалайської солі

Використання в побуті в різних напрямках: декоративному, психологічному, езотеричному. Вироби з рожевою гімалайської солі дуже красиві і корисні, до того ж різноманітні: соляні лампи, посуд, соляні куби.

Інші статті
  • Пристрій сучасної сауни
    Сауна - відмінний засіб для профілактики простудних захворювань, для підвищення тонусу і настрою. Сауна для заміського будинку – це кабінка з дерева з обігрівом від печі-кам'янки. Як саун для міської квартири застосовуються кабіни з електричними печами. Паритися в домашній сауні допустимо як з вологим паром, так і з сухим – змінюючи на пульті управління параметри нагріву можна регулювати температуру, а вода, поливаемая на камені, змінить вологість.
  • Як вибрати полоки лазню
    Лазня - це, напевно, єдине місце, де ми ні на крок не відходимо від церемоніальних правил. Але так воно і повинно бути, адже правильне і постійне відвідування лазні гарантує міцне здоров'я. Складно переоцінити її позитивний вплив на організм. Баня покращує роботу нирок, виводить шлаки. Відновлюється водно-сольовий обмін, поліпшується кровообіг і лимфоток. Тому кожен власник заміського будинку прагне звести на своїй ділянці власну баню, а жителі сіл просто не предс